Amikor nagyon fáj a száj…

Nyálcsorgás, nyűgösség, sok sírás a fájdalom miatt. Így jelenhet meg az élet első herpesz vírus fertőzése. Az utóbbi hetekben megszaporodtak az ezen tünetekkel rendelkező gyermekek a rendelőkben. Szeretném tisztába tenni ezt a betegséget, ami nem más, mint az aftás szájgyulladás.

Nevezik szájfertőzésnek, latin elnevezése is több van, pl. gingivostomatitis herpetica, stomatitis aphthosa. Aftás szájgyulladást okozhat baktérium és gomba is, de a gyermekkorban legjellemzőbb és járványosan előforduló aftákat herpeszvírus okozza.

A human herpesvírusok közül a Herpes simplex 1 (HSV-1) vírus, ami az ajakherpesz fertőzést is előidézi. Világszerte elterjedt vírus, százmilliókat képes megbetegíteni változatos klinikai tünetekkel, eltérő súlyossággal.

A csecsemők és kisdedek-ritkán nagyobbak, esetleg fiatal felnőttek életük első HSV fertőzése ebben a kórformában zajlik, amikor is nemcsak a bőrön, hanem a nyálkahártyákon is megjelenhetnek a hólyagok. Ez kisgyermekkorban magas lázzal, elesettséggel járhat, és a fájdalom miatt táplálási, itatási képtelenséghez vezethet, amikor is kórházi kezelésre is szükség lehet a kiszáradás veszélye miatt.

A lappangási idő 7-12 nap. A megbetegedés lázzal, és a környéki nyirokcsomók megnagyobbodásával kezdődik. Ezt követően 24-48 óra múlva az íny, a nyelv, és a száj nyálkahártyáján hólyagocskák jelentkeznek , melyek rövid idő alatt kifakadnak, kifekélyesednek. Már hólyagos állapotban is igen nagy a fájdalom, és ennek csökkentése a legfontosabb teendőnk.

A terápia során tehát láz- és a fájdalomcsillapítás az elsődleges, ezt az életkornak megfelelő gyógyszerekkel tegyük, hatóanyagok közül én az ibuprofent javaslom, kicsiknél a kúp formát. A helyi kezelés célja is a fájdalomcsillapítása. Gyógyszertári ecsetelőket vényre tudunk kiváltani, recept nélkül kaphatók fertőtlenítő spray-k, ill. gyógynövényes oldatok, gélek, amelyek zsályát, mirrhát, propoliszt tartalmaznak, naponta többször használjuk őket. A nagyobb gyerekek öblögethetnek is velük.

Homeopátiás segítséget jelent az Acidum nitricum, Arsenicum album, Borax, Calcium carbonicum, Kalium bichromicum, Mercurius solubilis golyócskák tünetektől függően. A különböző homeopátiás honlapokon utána tudnak nézni, melyiket, mikor érdemes alkalmazni.

Nagy türelem is szükségeltetik kisbetegünk ellátásához. Folyamatos elutasításban lesz részünk a fájdalom miatt, bármit is szeretnénk neki beadni, vele megetetni, megitatni. A szülői leleményt vegyük elő, a hogyan itassuk meg gyermekünket kérdés megválaszolásához. A kanál, a csőrös pohár, a fecskendő, a szívószál, bármi megfelel. Hangsúlyozom: bármi jó, csak igyon az a csemete és örüljünk minden egyes bejuttatott kortynak. Inkább folyékony, pépes ételeket készítsünk, és viszonylag semleges ízűeket, amik kevésbé csípik a gyulladt területet. Figyeljük gyermekünket, mi az, amit elfogad leginkább és azt adjuk.

Pár szót szeretnék még szólni a visszatérő aftákról. Ezek már nem okoznak lázas állapotot, vagy csak nagyon ritkán. Hátterükben a szájüreg baktérium flórájának felborulása áll, az okok között szerepel vírus, baktérium és gomba fertőzés, tartós gyógyszerszedés, rossz szájhigiéné, rossz fogazat, leromlott állapot, bizonyos élelmiszerek iránti túlérzékenység. Így aztán, ha gyakran van afta gyermekünk szájában, érdemes tej és glutén érzékenység („lisztérzékenység”) vizsgálatot végezni, lehet, hogy ez a tünet hívja fel a figyelmet egy krónikus betegségre. Egyoldalú vagy nem kielégítő táplálkozás esetén B1, B6, B12 vitamin, ill. vas, cink, folsav hiány is lehet a háttérben.

Összefoglalva: Az aftás szájgyulladás próbára teszi mind a szülőt, mind a gyermeket. A türelem, és a segíteni akarás próbája. Néha hozzá keveredik a tehetetlenség érzése is-a bárcsak nekem fájna- gondolat. Engedjük meg magunknak ezeket az érzéseket és forduljunk szeretettel a kicsi és a Nagy felé is…